Poradnik fotografii dla kustosza wirtualnego muzeum

Obserwuj wątek

2 lutego 2010, edytowany: 2 lutego 2010 #

Jako kustosz wirtualnego muzeum, powinieneś zadbać o jak najlepsze zaprezentowanie swoich zbiorów. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie poradnik fotografii dla kustosza wirtualnego muzeum.

Dowiesz się z niego jak najlepiej fotografować różne rodzaje eksponatów, aby uchwycić wszystkie detale i oczarować odwiedzających.

Zobacz poradnik fotografii dla kustosza wirtualnego muzeum

2 lutego 2010 #

Poprosimy jeszcze zdjęcia do poradnika.

5 lutego 2010 #

ja dołączę zdjęcie mojego małego zestawu do fotografowania

dwie lampy z parasolami, każda lampa po dwie żarówki 5400K - praktycznie wartość odpowiadająca światłu dziennemu, do tego statyw i namiot bezcieniowy - dla mniejszych przedmiotów.

planuję jeszcze zakup jakiegoś sensownego tła ze stojakiem i jednej jeszcze mniejszej lampy, żeby oświetlała przedmiot od spodu (no chyba że poeksperymentuje ze zwierciadłami)

tak zdjęcia można wykonywać nawet i w nocy :)

5 lutego 2010 #

Ja zatrzymałem się na etapie torby na pranie z IKEA. 15zł i jak za tą cenę działa świetnie.

5 lutego 2010, edytowany: 5 lutego 2010 #

torba też może być, jedynie światło musi być mocne i dobrze ustawiony balans bieli

6 lutego 2010 #

Jednak ciężko włożyć do torby manekina :) To sposób na małe przedmioty.

8 lutego 2010, edytowany: 8 lutego 2010 #

Frozzer, takim zestawikiem juz mozna ladnie pofocic. Przydalo by sie odsunac jeszcze manekina od sciany, zeby uniknac niepotrzebnych cieni na tle. Jesli masz mozliwosc zrobienia dwoch zwierciadel powiedzmy metr wysokosci (folia aluminiowa na czymkolwiek, plyta pilsniowa etc), moglbys je ustawic po bokach z tylu, oswietlajac z obu stron manekina pod katem 45 stopni (jakby na barki). Tym sposobem doswietlasz boki i wyodrebniasz obiekt z tla, i nie potrzebujesz dodatkowych lamp.

8 lutego 2010 #

Gdzieś w sieci widziałem prosty tutorial jak zrobić z folii ratunkowej bardzo dobrze działające ekrany.

Coś takiego http://www.e-horyzont.pl/towary_obrazy/mini/w350_h350_c16777215_a/15757_718.jpg

8 lutego 2010 #

Wszystko zalezy co chcesz uzyskac. Folia ratunkowa/aluminiowa (srebrna/zlota) da ostre jakby slonecznie wygladajace swiatlo. Jesli chcesz miekkie doswietlenie, robisz ekran bialy-mat. Potrzebujesz podkerslic przezroczyste kontury, czy uspokoic odblaski, mozesz uzyc kolorów, czy czerni. Wszystko zalezy co i jak chcesz zrobic. W powyzszym przypadku mysle ze najzdrowsze by byly dwa ekrany, biale, pionowe ok 100x60-80cm ustawione przy krawedziach kadru za manekinem z dwoch stron. Dobrze jest jednak zrobic odrazu ekran uniwersalny - z taka wlasnie folia alu zakladana na biala powierzchnie w razie potrzeby ostrzejszego oswietlenia.

8 lutego 2010 #

No właśnie tą folie bardzo dokładnie się gniecie aby wyeliminować odblaski i rozproszyć światło.

O tutaj http://foto.jogger.pl/2008/01/14/zrob-to-sam-blenda/

Zaloguj się aby odpowiedzieć