FOTO FORUM
Patronat medialny
Polecamy

LOSOWY EKSPONAT
Karta magnetyczna 24
Karta magnetyczna 24

Sugestie, czyli co chłop by chciał żeby miał :))

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
28 kwietnia 2011
Długo nie mogłem sobie przypomnieć gdzie to było, ale w końcu się udało.

http://myvimu.com/exhibit/2765-podchorazy-na-cwiczeniach-zdjecie-010

Nie chodzi mi o ten konkurs (dawali kiepskie nagrody :)) tylko o pomysł nowego rankingu - patrz kolejne zdjęcia w tym eksponacie. Gdzieś był jeszcze opis do tego, ale nie pamiętam gdzie. Pomysł jest dobry i ja Rumcajs popieram go w całej rozciągłości :))
Profil Profesjonalny Moderator Starszy kustosz
28 kwietnia 2011
Wracające jeszcze do tego, co wczoraj napisałam - faktycznie, masz racje, że jest to niedociągnięcie. Obiekt przyciągający dużą rzeszę oglądających ma teoretycznie większą szansę na utratę pozycji, podczas gdy obiekt, który ma dwa wejścia i dwie oceny x 10, wygląda na pierwszy rzut oka lepiej.
Nie wiem jak problem jest technicznie rozwiązywany przez inne strony ale na mój babski rozum pewmym rozwiązaniem mogłoby być odpowiednie "ważenie" głosów (a może i nawet do tej wagi dorzucanie ilości wejść na obiekt), zarówno ilości oddanych głosów, jak i "ważenie" samego głosującego, o czym pisałam wcześniej.
Jest jednak zagrożenie takiego rozwiązania - użytkownicy, których zainteresowania są niszowe lub za takie mogą uchodzić z uwagi na to, że serwis jest jeszcze młody będą mieli mierne szanse na osiągnięcie wysokich not.
Dlaczego ?
Jeżeli weźmiemy 10 zbieraczy i
- 8 z nich zbiera kulki czerwone, 2 zbiera sześciany białe to przeważnie
- 8 będzie się oceniać wzajemnie, bo się na tym znają najlepiej i to ich rajcuje
- a 2 będzie oceniać swoje sześciany, bo tylko się na tym znają i nie interesują ich kulki czerwone
Jak więc pomóc tym 2 niszowcom przebić się ze swoimi, zapewne ciekawymi eksponatami ?
Może wprowadzić ranking w podziale na kategorie ?
(no. militaria, znaczki, papier, pieniądz etc. ). Z uwagi na fakt, że kategorii jest sporo, można losowo co miesiąc prezentować jedynie ranking 3 wybranych kategorii, żeby nie było zamieszania.
Z uwagi na bogactwo naszych zainteresowań, ranking stawiający zabawki obok autografów czy łusek i klamr wydaje się być ułomny.
"Zwycięzców" powinno być więcej niż 1, powinni się zmieniać i być widoczni na stronie głównej ;).
To, że jakiś obiekt jest w rankingu rok na topie osobiście mi nie przeszkadza ale uważam, że jest ze szkodą dla serwisu, bo nie pozwala na zapoznanie się społeczności z ciekawymi zainteresowaniami innych.

Dodatkowo można wprowadzić też coś takiego, jak głosowanie eksponat tygodnia i miesiąca, które by były prezentowane na stronie głównej przez kolejne dni do wybrania następnego eksponatu (ewentualnie taki eksponat mogłoby wybierać jury złożone np. losowo z nas użytkowników, użytkowników zwycięzców
poprzednich głosowań lub też jury, które do tej pory wybierało zwycięzców konkursów).

Podsumowując:
1. ograniczyć szkodnictwo (limit czasowy i jakościowy dla nowych użytkowników, o czym pisałam wczoraj)
2. ważenie głosów
3. podział na kategorie
4. dodatkowo głosowanie/wybór eksponatów tygodnia i miesiąca
Profil Profesjonalny Starszy kustosz
28 kwietnia 2011
Się miałem nie odzywać, coby nerwów oszczędzić... wszystko już było...
Najważniejszy jest tu czynnik ludzki, zawsze znajdzie się "odpowiedni".
I wcale nie chodzi mi tu tylko o puste muzea, z kilkoma eksponatami, doświadczyłem, że mściwość dotyczy także kustoszy z bogatym dorobkiem i kolekcjami. Np. jeden z kolegów, który w rankingach na ilość obejrzanych i ocenionych łapie się w czołówkach pięknie obniża punktację innych mimo, że sam wyłączył sobie już jakiś czas temu ocenianie.... a może nieocenianie powinno obowiązywać w obie strony, a może przy opisie każdego muzeum powinna być średnia punktacja jaką kustosz wystawił innym...

Przykro.....
I po raz kolejny - chciałbym mieć informację ilu w danej chwili ludzi(zalogowanych i nie) korzysta z serwisu....może sobie a muzom...
I po raz kolejny - na siłę zasłonkami na eksponatach zmuszamy laików do zalogowania, to jak już są to czemu nie...
I po raz kolejny - prośba o pasję w znaczeniu hobby.
28 kwietnia 2011
Apelowałem już wcześniej o to, żeby osoby które nie mają NIC w zbiorach nie mogły wystawiać ocen, ponieważ dwie osoby, które nie miały nic w eksponatach wstawiły mi po tzw. 'jedynkach'. I to jeszcze w najlepszych 4 eksponatach! A w takich, w których sam bym z wielką przyjemnością wstawił sobie jedyneczke, średnia została bez zmian.

Zauważyłem również, że te osoby odwiedzały o wiele lepsze kolekcje kolegów z Myvimu i od razu spadał ranking. Dziwny zbieg okoliczności!!
3 maja 2011
Nie wiem czy inni tak mają, ale w raportach chyba juz po raz trzeci miałem wiadomosc, ze ktos lubi moje muzeum, a na profilu tych osób nie ma . O co chodzi ?
Profil Profesjonalny
3 maja 2011
Zauważyłem tez sam problem co MarcinM. Nie można również założyć nowego działu muzeum.
4 maja 2011
Dzień dobry. Problem z zliczaniem fanów jest nam znany i jesteśmy w trakcie testowania poprawki. Naprawione zostanie w kolejnej wersji (0.51)
19 lipca 2011
uprzejmie proszę o dodanie opcji kasowania wygenerowanych kart katalogowych ;)
Moderator
21 lipca 2011
Tak, usuwanie będzie możliwe - generowanie nowej karty powinno usuwać starą. Nowa będzie miała unikatowy adres URL więc jeśli jej nikomu nie podamy to nikt nie będzie miał do niej dostępu.
Na dzień dzisiejszy nie jestem w jeszcze stanie podać terminu.
30 lipca 2011
w kontekście tego eksponatu http://myvimu.com/exhibit/10460717-atlas-wojna-polsko-rosyjska-1830-i-1831#comments
i tego http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=8857&dirids=1

uważam, że warto pomyśleć o udostępnieniu narzędzia umożliwiającego generowanie *pdf z dodanych skanów tak aby móc wrzucać do muzeum kompletne egzemplarze książek, rękopisów, zeszytów etc..
Alternatywnie (lub równolegle) można też umożliwić dodawanie własnych plików pdf lub doc utworzonych na własnym komputerze.
2 sierpnia 2011
O, jestem za, bo sam u siebie mam jedną fajną książeczkę w muzeum, a dwie już czekają na wrzucenie. Może się przydadzą komuś w pdf
Profil Profesjonalny Moderator
2 sierpnia 2011
Kolejne wersje MyViMu przewidują dodawanie jako eksponaty nie tylko zdjęć ale również nagrań dźwiękowych, plików PDF oraz podobnych.
30 sierpnia 2011
Mi osobiście, przydałaby się możliwość ściągania moich zdjęć, z moich własnych kolekcji, na komputer ale bez logo serwisu i w jakości oraz rozmiarze, w jakim były przeze mnie załadowane. Funkcja obowiązująca tylko w obrębie własnego muzeum.
31 sierpnia 2011
i jeszcze pytanie - czy i jak mogę pobrać link do samego zdjęcia z mojej kolekcji aby nie było białych marginesów jak np. tutaj:
http://static.myvimu.com/photo/73/11397323_l.jpg

Zależy mi na wklejeniu linku na innej stronie ale białe brzegi nie komponują się z tłem.
dziękuję
31 sierpnia 2011
To ne take proste. System sam dokłada marginesy żeby zachować proporcje.
25 września 2011
a propos wyszukiwania (ostatnio poruszany był ten temat ale nie mogę znaleźć tamtego wątku.
Problem: adekwatność wyników wyszukiwania do zapytania
- do wyszukiwarki wpisuję "Pola Raksa" (bez "")
i wyskakuje 20 podstron, i np. weźmy ten eksponat http://myvimu.com/exhibit/2761-podchorazy-na-cwiczeniach-zdjecie-007
W treści opisu jedynie trzy litery mają coś wspólnego z moim zapytaniem, tj. "pol" w słowach "Polu" i "Polska".

i pytanie:
Czy w serwisie jest jakaś forma zaawansowanego wyszukiwania, gdzie, tak jak w googlach, można za pomocą ("") wyszukiwać dokładne wyrażenie (tutaj próbowałam "Pola Raksa" ale nie działa).

i 2-gie pytanie:
Czy i jak można wyszukiwać wybranych wyrażeń w:
- wybranych kategoriach (po wyszukaniu w oknie głównym i wyborze kategorii, jestem przekierowana w różne ciekawe miejsca ale nie tam, gdzie należy)
- wybranych muzeach (opcji brak?)
- wybranych kolekcjach (opcji brak?)
dziękuję
25 września 2011
jeszcze jedna rzecz: jak działa szybkie szukanie: Kolekcje w działach muzeum>> Szybkie szukanie

Będąc w swoim muzeum i widząc wszystkie moje kolekcje wpisuję "krasnal" i system wyrzuca :
"Załóż nowy dział
dodaj dział
Jeśli Twoje muzeum się rozrasta i nie wystarcza Ci podział na kolekcje,
Utwórz nowy dział muzeum
(Pamiętaj jednak, że nie warto tworzyć działu dla kilku kolekcji, możesz w ten sposób zniechęcić zwiedzających.)"

jak więc działa "Szybkie szukanie", opcji tej nie widzę w innych muzeach - czy to znaczy, że mogę szukac tylko u siebie ? i jak, jeżeli nic mi się nie wyświetla, gdy szukam u siebie?
Starszy kustosz
25 września 2011
Tak ja ostatnio pisałem podobny post odnośnie wyszukiwania.
http://myvimu.com/thread/484-wpisywanie-w-wyszukiwarce-poszukiwanych-rzeczy-problemy
27 września 2011
No za wyszukiwarkę czas się zabrać tym bardziej że eksponatów nam mocno przybywa a dotarcie do tych cennych jest coraz trudniejsze. Powstały już pierwsze założenia co do nowego wyszukiwania.

Natomiast nadal wahamy się w sprawie zmiany sposobu oceniania eksponatów. Ewolucja czy rewolucja :)
8 października 2011
jeszcze w wolnej chwili, jeżeli to nikomu nie przeszkadza, można dodać taki wodotrysk umożliwiający zarządzanie ulubionymi, w szczególności tworzenie folderów na segregowanie eksponatów w "ulubionych".
Ja lubię dużo i z czasem będzie mi coraz trudniej się w tym odnaleźć
8 października 2011
Ja za to cieszę się bardzo że mamy możliwość w MyViMu dodawania również dźwięku.
Fantastyczna możliwość również posłuchania naszych eksponatów. Ma ktoś może zbiór starych grających kartek?
8 października 2011
ja też się cieszę i też chętnie posłucham ;) sama mam kilka ale nie mam na czym tego odtworzyć.... może ktoś ma taki sprzęt do tych starych kartek ?
Profil Profesjonalny
19 października 2011
Przeczytałem wszystkie odpowiedzi dotyczące tego wątku (147) i już za sam ten fakt medal mi się należy. Z wieloma poruszonymi problemami jeszcze się nie spotkałem, ponieważ staż w muzeum mam krótki. Na razie poruszę dwie sprawy:
1. Bardzo podobała mi się propozycja umożliwienia muzealnikom ściągania na swój komputer swojej kolekcji (bez możliwości manipulowania przy niej, bo na to prawdopodobnie nie zgodziłby się Admin). Niestety nie zauważyłem, by Admin ustosunkował się do tej propozycji. Jeśli przegapiłem ten fakt, to medal zwracam.
Moim zdaniem taka możliwość ma same zalety:
a) Pozwala zabrać pod pachę laptopa z płytą CD na której mamy naszą kolekcję i udać się np. do cioci-babci na herbatkę okraszoną prezentacją naszych zbiorów. Już słyszę te okrzyki: och! i ach! Cioci-babci i jej przyjaciółek.
b) Pozwala też cieszyć się swoimi zbiorami podczas wyjazdu na działkę w głębi lasu. Przecież żaden prawdziwy kolekcjoner nie lubi rozstawać się na dłużej ze swoimi skarbami. A tak może je mieć przy sobie chociażby w wersji elektronicznej.
c) W razie fizycznej kradzieży zbiorów, posiadanie ich zdjęć i opisów w formie oferowanej przez MyViMu, ale na własnej płycie CD bardzo ułatwi naszą wizytę na Policji. Proponowanie Policji, by obejrzała przedmioty z pomocą Internetu jest skazane na niepowodzenie (dlaczego, to inna sprawa).
Dodatkowo rozszerzam propozycję o „sprzężenie zwrotne” tzn., że nie tylko ja mogę ściągnąć kolekcję, ale mogę ją również odesłać do serwisu MyViMu. Po co? Nie oszukujmy się, technika jest zawodna. Wystarczy awaria serwera i nasze z mozołem wklikiwane zbiory ulatują jak duszyczka do nieba. Nieodwracalnie. Komu będzie się chciało jeszcze raz zaczynać od początku? Szczególnie gdy zbiór liczy setki, albo tysiące obiektów. Natomiast mając kopię archiwalną na własnym komputerze odsyłamy ja do serwisu i po chwili wszystko jest jak dawniej. Co na to powie Admin?

2. Dużo miejsca poświeciliście sprawie oceny eksponatów i systemowi, który wyżej klasyfikuje muzealnika z kilkoma „dziesiątkami”, niż tego który ma kilkaset „dziesiątek” i jedną „pałę” wstawioną przez jakiegoś złośliwca. Jeśli dobrze zrozumiałem opisane zasady, to rzeczywiście Admin przyjął jakieś szatańskie rozwiązanie.
Moja propozycja jest następująca: zauważyłem, że 99% wystawianych ocen to „dziesiątki”. W tej sytuacji zachodzi pytanie: po co inne możliwości? Proponuję pozostawić tylko jedną gwiazdkę. Podoba ci się przedmiot – klikasz gwiazdkę. Nie podoba się, albo jest ci obojętny – przechodzisz do następnego eksponatu. Takie rozwiązanie wyklucza złośliwe pomniejszanie atrakcyjności naszego „skarbu”.
W rankingu ustawiamy muzea w kolejności odpowiadającej ilości zdobytych gwiazdek. Mam jeszcze inny pomysł na ocenianie muzeów, ale i tak się rozpisałem, więc na dzisiaj koniec.
Pozdrawiam.
Kustosz Profil Profesjonalny Moderator Starszy kustosz
11 listopada 2011
nie wiem czy temat był poruszany - jeżeli tak to najwyżej odświeżę :)

na Forum mamy u góry opcje tekstu : pogrubienie, kursywa, podkreślenie itd
czy takie opcje można by wprowadzić do opisu eksponatu ? Nie musi być to aż tak "wypasiony" - wystarczy najprostszy HTML na zasadzie b (wyraz) /b - ze znaczkami i mamy pogrubiony tekst.

często pewnie kustosz w opisie chciałby coś zaakcentować, podkreślić, wyróżnić, zwrócić uwagę zwiedzającego na jakieś ważne informacje itp.

myślę, że narzędzie takie byłoby dość przydatne ...
Kustosz Profil Profesjonalny Starszy kustosz
11 listopada 2011
Obie propozycje kolegi tomatora uważam za mądre i cenne.Od dawna prześladuje mnie koszmar że wszystko co do tej pory wstawiłem do mojego muzeum nagle znika i cała praca wykonana przez półtora roku idzie na marne.Na pewno nie miałbym ochoty zaczynać od nowa.A pomysł sposobu oceniania jest niesłychanie prosty a przy tym eliminujący wszystkie problemy jakie występowały do tej pory,aż dziwne że podczas wielu prowadzonych na ten temat dyskusji nikt nie wpadł na takie rozwiązanie.Popieram i oczekuję wprowadzenia tych zmian.
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.

Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.