Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.
Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.
Eksponatów: 588
Eksponatów: 300
Eksponatów: 177
Eksponatów: 124
Eksponatów: 203
Thursday, February 24, 2022 at 6:37:49 PM
Expires On
Friday, February 24, 2023 at 6:37:48 PM
Eksponatów: 940
Eksponatów: 1485
Bądzmy dobrej myśli i będzie się to kulać dalej
Jurgen widzę dosyć roszczeniowe podejście.
A fakt jest taki że od 12 lat wykładamy na ten serwis pieniądze z własnej prywatnej kieszeni a patronów mamy 3 osoby... wydawało mi się że tworzymy pewną wartość w Internecie, od samego początku unikałem nachalnych reklam, wysyłania Wam spamu, komercyjnego podejścia do serwisu, stworzenia miejsca ciekawego, pozwalającego pokazać własną pasję. Każdy artykuł, każda sekunda pracy serwerów, każda dopisana linijka kodu to koszty.
Więc minimalizujemy koszty nie publikując nowych artykułów bo za darmo ich nikt nie napisze, zmniejszając wydajność serwerów i optymalizując procesy. Też mam rodzinę, też mam koszty, inflacja nie pomaga, branża w której działam padła w czasie covidu.
Aż tyle i tylko tyle, więc zamiast bawić się w odliczanie zapraszam do wrzucenia chociaż comiesięcznej drobnej cegiełki.
Eksponatów: 3842
Eksponatów: 3622
Eksponatów: 1298
Eksponatów: 6608
Eksponatów: 1196
Eksponatów: 1298
Eksponatów: 29538
Płaciłem na konto Patronite prawie od początku (od czasu gdy pojawiła się taka potrzeba i możliwość), ale przestałem w ramach protestu przeciwko ponad półrocznemu milczeniu administratorów MyViMu. Czy tak trudno było poinformować nas, że są problemy?
Teraz nagle okazuje się, że to my, użytkownicy stwarzamy jakieś kłopoty. A przecież od paru miesięcy pytamy na forum, jak również poprzez kontakt z obsługą za pośrednictwem "Zgłaszania uwag": co się dzieje? i w odpowiedzi mamy tylko milczenie, ZERO reakcji. Powtarzam ZERO, NIC, całkowite olewanie użytkowników serwisu przez administrację serwisu. Czy to jest w porządku?
A wracając do opłat:
- po pierwsze - jak się pobiera opłaty na zasadzie "co laska" to się nie marudzi, gdy mało dają.
- po drugie - jeśli problemy finansowe są powodem wielomiesięcznego, tajemniczego zniknięcia obsługi MyViMu, to otwarcie o tym porozmawiajmy (administracja i użytkownicy). Może razem jakieś zadawalające obie strony rozwiązanie znajdziemy.
- po trzecie deklaruję, że wznowię dobrowolne wpłaty za pośrednictwem Patronite, ale najpierw oczekuję jasnej deklaracji od MyViMu na temat dalszych losów servisu (bo na razie pojawiły się tylko jakieś pretensje, a żadnych konkretnych oświadczeń co do przyszłości nie ma).
I na koniec pytanie: gdzie jest p. Joanna z ktorą można było sensownie i miło porozmawiać na każdy temat związany z MyViMu?
Eksponatów: 2157
Eksponatów: 3751
Miesięczny/kwartalny/roczny abonament dla kustoszów byłby najlepszym rozwiązaniem. Kwota mogłaby być uzależniona od rozmiarów kolekcji - wiadomo - większa kolekcja to więcej zdjęć.
I na koniec - zgadzam się z tomatorem. Wyustarczyło wrzucić jakiś komunikat, cokolwiek z informacją o kłopotach finansowych, potrzebach itp. A tu głucha cisza. Ja byłem jednym z pierwszych patronów - od razu wybrałem maksymalną wówczas stawkę, jednak kiedy serwis "umarł" to po roku patronowania nie odnowiłem płatności.
Deklaruję, że jeśli będzie jasny komunikat o przyszłości serwisu, potrzebach i oczekiwaniach to mogę płacić 200 zł miesięcznie i nie oczekuje w zamian nic poza funkcjonowaniem serwisu i poczuciem, że po drugiej stronie jest ktoś żywy :)
P.S. Podpisuję się pod pytaniem Tomatora o Panią Joannę. Wcześniej była Pani Paulina. Tak czy siak, był kontakt a obie Panie robiły dobrą robotę w kwestii kontaktów administracja- użytkownicy.
P.S.2 Co do arykułów to może nie mam tytułów naukowych ale kilka reczy w swoim zyciu napisałem (do stron netowych) i przynajmniej kilka osób oceniło ze mam niezłe pióro więc mimo iż ja siebie oceniam jako grafomana to może też bym mógł coś spłodzić na potrzeby portalu za darmo. Zresztą jest tu kilka osób które piszą piękne opisy do swoich eksponatów i nie wiem czemu nie mogliby coś napisać szrzej w formie artykułów.
- MyViMu to jest spólka z.o.o. Prezes: Kazimierz Ruszel, lat 50 Gdynia (jest KRS) Musi zarabiać.
- Nikt (większość) nie płaci jeżeli nie musi. Reguła (z małymi wyjątkami 2-5%)
Muszą byc opłaty (bezwzględnie):
a) od wystawcow (obowiązkowo, wszyscy) ryczałtowa kwota, niezależnie od liczby eksponatów (latwe do wprowadzenia)
b) od ogladających (trudne do wprowadzenie lecz możliwe)
jest rynek staroci, można też zarobić na wiedzy o starociach
c) kupić portal od P. Ruszela i wprowadzic a) lub b)
Potrzebna dusza biznesowa i business plan
Pozdrawiam.
Jeszcze zanim MyViMu rozrosło się i skupiło prawie 13 tys. mniejszych i większych kolekcjonerów faktycznie stało się wartością i zostało zauważone w przestrzeni publicznej. Jest odwiedzane nie tylko przez amatorów i przypadkowych ciekawskich, ale także przez państwowe instytucje muzealne, naukowe, z naszych zbiorów korzystają doktoranci piszący prace doktorskie itp., o MyViMu wspominała parę razy prasa (sam doświadczyłem takiego zainteresowania, mam na to dowody na piśmie). A więc niewątpliwie jest to wartość i szkoda by było ją zniszczyć.
Ale też trzeba to jasno powiedzieć: Tę wartość nie tworzy sam portal MyViMu, lecz jego użytkownicy ze swoimi zbiorami. Gdyby nie oni i ich prawie 400 tys. eksponatów nikt by o MyViMu nie słyszał. I dlatego nie powinniśmy być traktowani jak petenci w urzędzie, którzy nie mają prawa głosu odnośnie tego jak MyViMu ma funkcjonować.
Odnośnie ewentualnych opłat za korzystanie z MyViMu (kto, ile, wg jakich kryteriów itp.) proponuję wstrzymać się z zamieszczaniem tu własnych propozycji. Możemy o tym dyskutować, ale dopiero gdy admin serwisu zechce z nami na ten temat rozmawiać i pierwszy coś zaproponuje.
My, użytkownicy zgłaszamy tylko wolę rozmowy na ten temat, ale aby ona się odbyła musi być także wola z drugiej strony, bo jak mówi przysłowie "cały w tym ambaras, żeby dwoje chciało naraz".
A więc proponuję - poczekajmy na ruch drugiej strony i "nie wychodźmy przed szereg" z własnymi pomysłami.
Money turns the world go round (Cabaret ?)
- Santino. Chodź tu. Co z tobą? Mózg ci mięknie od zabaw z tą dziewczyną. Nigdy więcej nie zdradzaj przy obcym, co myślisz. Idź.
Nie jestem Don Tomatoro, ale powtarzam Wam: Nigdy nie wychodźcie przed szereg.
Takie są zasady negocjacji. Kto za wcześnie i od razu zbyt wiele zaoferuje ten przegrywa. My na początek zgłaszamy chęć rozmowy na temat wsparcia MyViMu i na razie to musi wystarczyć. Poczekajmy na odpowiedź i ewentualnie jakąś propozycję. Może tym razem milczenie drugiej strony nie będzie trwało aż 7 miesięcy.
Pozdrawiam kustoszy.
"administracja zaszczycie nas reakcją"
"olewanie nas jako ludzi"
"administracja nabrała wody w usta"
Prawda jest taka że jednoosobowo to mogę sobie wiecie co. Taki serwis generuje koszty. Każda programistyczna zmiana to kolejne faktury lub wynagrodzenia. Każdy artykuł na serwisie to kolejne faktury. Jak w każdym biznesie po przekroczeniu ustalonej kwoty wydatków minimalizujemy koszty.
Macie pomysł na monetyzację? Super, zapraszam.
Bardzo chętnie odsprzedam serwis komuś kto będzie miał pomysł i środki żeby go zmonetyzować i rozwinąć. I to odsprzedam w cenie samego zwrotu środków jakie na niego poniosłem. Nic na tym nie chcę zarobić. Od 15 lat jako prezes nie pobieram żadnego wynagrodzenia, za to ze wspólnikiem finansujemy utrzymanie serwisu.
Wiem że jesteśmy jednym z najpopularniejszych wirtualnych muzeów na świecie. Wiem że jest potencjał, serwis powstał z pasji.
Ale nadal osobiście muszę z czegoś żyć, utrzymać rodzinę, spłacic kredyty. Operowałem w branży turystycznej... dwa lata covidu zrobiły swoje. Takie sa realia. Chwilowo zajmuje się odbudowaniem zgliszczy po pandemii i to jest mój priorytet a MyViMu jest po prostu uśpione technicznie.
Realnie serwis wymaga minimum dwóch pełnoetatowych osób żeby się rozwijać. Sami wiecie jakie to koszty.
I obojętnie jak będziecie złośliwi to nie zmieni faktu że nie mam jednoosobowo możliwości pełnej opieki nad serwisem.
Więc możecie odliczać nawet do stu, możecie kasowac swoje konta, zawieszać, obrażać się. Nic to nie zmieni, wkręcacie się całkowicie niepotrzebnie.
Fakt - ta dyskusja się nie klei, bo jak słusznie zauważył Jurand uczestnicy nadają na różnych falach. Dlatego uważam, że czas dyskusję zakończyć ponieważ do niczego dobrego ona nie doprowadzi.
My, użytkownicy (poza żalami) wyraziliśmy chęć współpracy w ratowaniu MyViMu. Ponieważ opcja z Patronite nie dała spodziewanych efektów, padło parę propozycji rozwiązań bardziej lub mniej realnych (np. pomysł kupienia serwisu uważam za nierealny), ale były też inne propozycje udziału użytkowników w kosztach prowadzenia serwisu. Niestety te nasze propozycje pozostały pominięte milczeniem. Wnioskuję z tego, że tak jak jest - jest OK. i niczego więcej w tej kwestii MyViMu od nas nie oczekuje. A więc zamiast jałowej dyskusji zajmijmy się swoimi zbiorami.
Ja w każdym razie tak zamierzam zrobić i dopóki p. Bocian nie będzie miał chęci o tych sprawach z nami rozmawiać, nie będę się odzywać. Natomiast by pokazać dobrą wolę wznowię wpłaty za pośrednictwem Patronite. Przy braku odzewu z drugiej strony nic więcej dla MyViMu nie można zrobić.
zbadaj rynek bojem
Poczytajcie swoje posty w tej dyskusji. A potem zastanówcie się ile zbędnych emocji z nich wynika?
Gdybym ja napisał w podobnym stylu zostałbym oskarżony o brak szacunku i poddany publicznie linczowi.
Zapraszam do dyskusji na temat przyszłości serwisu i wkładu na priv.
Strona będzie działać właśnie dzięki oszczędnościom które wdrożyliśmy. Nie zamierzamy jej zamykać. I jak widać certyfikat został odnowiony - za to też płacimy administratorowi żeby tego pilnował.
Zastanawiamy się nad dalszym kierunkiem rozwoju.
Głównym założeniem serwisu było to aby dać kolekcjonerom możliwość zarabiania na ich kolekcjach a utrzymywać serwis z mikroprowizji. W serwisie jest w tle cały rozbudownay system obrotu wirtualną monetą MyCoinem który notabene mam w avatarze. Można je otrzymać za aktywności, pomoce w opisach, wystawianie kolekcji, udostępnianie innym eksponatów za MyCoiny, za pomoc w tłumaczeniach, za wiele czynności oraz opłacać nimi usługi. Natomiast uruchomienie tego nie jest możliwe z powodu prawa w naszym kraju. Takie mamy opinie prawne.
Możliwe że wejdziemy w system abonamentowy ograniczając funkcjonalności dla kont bezpłatnych ale zdajemy sobie sprawę że spowoduje to gwałtowny odpływ kolekcjonerów prezentujących swoje kolekcje.
Po prostu korzystajmy z serwisu, jeżeli macie uwagi zapraszam na priv. Nie róbmy tutaj sejmu.
Może Pan Bocian przedstawi w ramach przypomnienia jakieś statystyki:
Ile jest tutaj zarejestrowanych kont?
Ile z tych kont jest faktycznie aktywnych,takich na których widać ruch - że coś wrzucają?Chyba da się to sprawdzić?
Jednak wpływy za reklamy to są tak niewielkie kwoty że jeżeli stanie się to irytujące to je wyłącze.
Efektem ubocznym jest to że czasami system poprosi abyście potwierdzili że jesteście ludźmi :)
Eksponatów: 2183