Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.
Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.
Eksponatów: 10
Pozdrawiam
Marius
Eksponatów: 30
- jedyna ocena to 10
- użytkownik nie musi na nia kliknać, bo przecież ten kto wchodzi i nie głosuje, to zaraz będzie troll
- najlpiej, zeby system pytal, czy wlasciciel na pewno chce dodac 10tke do sredniej 10 ;D
Zapraszam wszystkich ...
http://myvimu.com/thread/195-sondaoceny
Eksponatów: 128
pierwotnie glosowanie mialo na celu rozbudowac muzeum.
dlatego jesli muzeum wirtualne mialoby sie rozwijac i jesli komus zalezy zeby byly te punkty pod zdjeciami to proponuje poprostu zmienic je:
np.
punkty za jakosc zdjecia
punkty za opis przedmiotu na zdjeciu
punkty za stan zachowania lub doprowadzenia do stanu normalnego np konserwacja itd.
z tych punktow jakas srednia[albo nawet i nie] i ona dopiero by szla na tzw linste w rankingach.
a tak kazdy moze powedziec ze zamiast 1 powinno byc 10 lub 10 dostal za nic.
osobiscie bym wolal zeby przedmioty byly lepiej opisane i lepiej przygotowane zdjecia.
Eksponatów: 2
2. Przykro mi, że moje oceny wzbudziły takie emocje (negatywne emocje), ktoś tutaj dobrze zauważył, że najbardziej bulwersują się osoby, które zamieściły "kilka" eksponatów i chcieliby okupować szczyty rankingów. Pewnie zaraz ktoś powie, że nie mam moralnego prawa pisać takie rzeczy, no cóż przepraszam, ale tak to widzę.
3. Zauważyłem, że w kilku przypadkach, gdy postawiłem ze dwie jedynki, to w danym muzeum w przeciągu 1-2 dni nagle przybyło około 200-300 ocen (zainteresowani wiedzą o kim myślę :)) przy około 50-100 eksponatach - dobre nie? Nie będę tutaj wymieniał tych "ptaszków" :)
4. Ponieważ podoba mi się ten portal i z całego serca dobrze mu życzę, dlatego wprowadzam miesięczne moratorium na stawianie jedynek. Będę promował kilka muzeów, które mi się podobają, gdzie kustosze przykładają się do poziomu swoich ekspozycji. Od jakiegoś czasu promuję już jedno muzeum, ale będzie ich więcej.
5. Ponieważ u mnie na wsi nie mam zasięgu, to mogę się z Wami komunikować tylko od poniedziałku do piątku w godzinach pracy.
Eksponatów: 833
Robi się z tego kółko adoracji.Można popatrzeć:ktoś odwiedza 3 muzea,w każdym taki sam eksponat[np.moneta] i ten ktoś w 1 muzeum daje"10",w 2 muzeum daje 7 a w ostatnim nie ocenia?Wiadomo,że Twórcom ciężko rozstać się z "dzieckiem swym" ale taki ranking jest do niczego.Zgadzam się z Mitycznym i Mariusem.Jedni zbierają rybki a inni chodują znaczki i powinni wszyscy głosować[po nowemu :) ]nawet Ci co nie mają muzeów bo do Muzeum nie przychodzą sami kustosze i dyrekcja lecz zwykli ludzie z ulicy...
A my mamy wystawiać swe "graty" i czegoś kogoś i siebie uczyć czy mamy tylko poklepywać się po pleckach i "ochawać z achawami" jakie to śliczne eksponaty mamy???
MUZEUM DLA LUDU! ;D PRECZ Z LISTĄ PRZEBOJÓW MTV! HAHAHA!!!!!!!
Panowie, o przepraszam Panie i Panowie
Gdy tych ocen będzie więcej to staną się one bardziej obiektywne. Marius podniósł larum za jedną jedynkę, a Wy tak się tym przejęliście.
Dodałem muzeum Mariusa do ulubionych żeby popatrzeć na jego aktywność. Bardzo chętnie będę odwiedzał jego muzeum, ale bez obaw auto-moratorium na wystawianie jedynek obowiązuje. Do końca września wystawiam tylko same "10" - oczywiście tam gdzie będzie mi się podobało muzeum.
Dobrze prawię,kol.Mityczny?
Ps. Raczej nie lubisz Rumcajs mojego muzeum bo mnie usunąłeś ;D
Pozdrawiam
Marius
http://myvimu.com/panel2/settings/museum
Określ czy chcesz aby Twoje eksponaty były oceniane. Tak lub Nie
Jednak zaznaczenie "NIE" z czysto technicznych powodów skutkować będzie wycięciem takiego muzeum z wszelkich rankingów i z ewentualnych późniejszych konkursów lub nagród.
Rankingi i oceny nie miały na celu zrobienia listy przebojów ale daniem zajęcia naszym użytkownikom w momencie kiedy już dodadzą wszystkie swoje eksponaty. Stąd właśnie oceny, komentarze, forum oraz wystawy które wymagają dopracowania ale są fajnym pomysłem dla osób z wiedzą ale bez własnych kolekcji.
Eksponatów: 438
jeżeli "Nie"-> wycięcie z rankingów i reszta konsekwencji
------------
"Nie" dla komentarzy - bez zmian...
Eksponatów: 418
Hm,komentarze to ja chciałem,rankingu nie chciałem...
Eksponatów: 1510
zresztą wielu docenia moje muzeum i pracę, za co im dziękuję.
Bez kometarza to człek głuchy i ślepy!
Eksponatów: 290
wszak jak komuś wisi to, czy dostanie 1 czy nie (a z rozmów widać, że chyba wszystkim) to po co te wszystkie dyskusje?
system oceniania jest dobry, wszak gusta są różne.
nie ma co się obrażać, że czyjś wymarzony fant komuś innemu się nie podoba.
czy to w sposób uzasadniony - czy nie
mnie cieszy liczba ocen danego eksponatu - a nie ich wypadkowa arytmetyczna.
co z tego że mam 2 oceny w przedmiocie o średniej 10 - jak w innym mam 25 ocen o średniej 8
ta druga dla mnie jest o wiele bardziej wartościowa.
Eksponatów: 290
btw. ktoś tego pradziadka i tak i tak oceni na 1 - różnica będzie taka, że prawnuczek o tym nie będzie wiedział.
Eksponatów: 840
Ja oczywiście kliknąłem także na nie jak dwóch kolegów wyżej :)
Ps. Czy to chodzi o mojego pradziadka ??? :>
Pozdrawiam
Marius
Twój pradziadek jest ok, ale na znak protestu zaprzestałam oceniania.
Pozdrawiam
Eksponatów: 1510
mogę być skrajnym pacyfistą, który na widok broni dostaje dreszczy....ale czy to jest powodem do zachwytu czy negacji eksponatu ? poniekąd tak ....
jednakże widząc narzędzie służące do zadawania bólu lub śmierci, które jest dobrze opisane, podany jest kontekst i ....banalnie ujmując : po co, na co i dlaczego - mam taki przedmiot oceniać bardzo słabo ?
według mnie, raczej nie....oceniałem wiele przedmiotów, które nie miały pełnego opisu, ale widać było po nich, że kustosz zadał sobie trud, aby w miarę pełnie opisać dany eksponat.
Mój system oceniania nie tylko polega na tym, czy coś mi się podoba czy nie - ważne jest również czy kustosz zadał sobie trud opisania.
głosowanie czy mi się podoba czy nie, przypomina mi wyrywanie płatków kwiatka na zasadzie : kocha, nie kocha, kocha, nie kocha....
w ocenianiu powinien być na pierwszym miejscu nie tylko eksponat, również praca kustosza.
reasumując - dla mnie może być nawet granat - jeżeli kustosz opisze co, jak, po co i dlaczego - ma u mnie wysoką notę.....za trud i zaangażowanie.
Ps. Tyfus owszem masz rację ale czy każdy w taki sposób, pojmuje ocenianie na tym portalu ? Bo wydaje mi się, że nie :/ A szkoda..
Pozdrawiam
Marius