Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.
Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.
Eksponatów: 2
Proponuję aby w tym wątku dopisywać: powiedzonka, określenia i inne wyrazy, które zrozumiałe są dla Was i waszych pobliskich ziomków, a w innych częściach naszego kraju budzą zdziwienie. Niejednokrotnie spotkałem się z sytuacjami, że niektóre wyrazy są wręcz niezrozumiałe w innych regionach.
W takim razie poloneza czas zacząć ... liczę też tutaj na zaangażowanie ze strony płci pięknej :))
Na północnym Mazowszu funkcjonuje czasownik: pozbaść - brak odpowiednika w języku polskim. Słowo oznacza że dzieci (lub ktoś inny) podporządkował, uzależnił, pozbawił autorytety i władzy rodziców. Przykład: dzieci pozbadły rodziców - pajdokracja.
Drugie słowo: kulkać, czyli turlać, toczyć. Przykład: pokulkaj do mnie tą piłkę.
Zapraszam do zabawy.
Eksponatów: 438
a dzien dobry dl'a Pana...
on jest s tela - cieszyńskie
bułka chleba - podlaskie
kałakut - środkowe pobuże "polska strona"
czy możesz napisać coś więcej na temat tego "kałakuta", bo nie bardzo rozumiem
a propos chleba:
na Podkarpaciu usłyszałem kiedyś pytanie: Co będziesz jadł na kolację? Kromki?, czyli kanapki na kolację :))
znaczenie pejoratywne
obecnie - uparty ciemniak z mojej okolicy, to znaczy, że na "poznaniaka" - nie mógłbym tak powiedzieć
pierwotnie - przechrzta z prawosławia na rzymski katolicyzm
a to wszystko z carskiej akcji likwidacji unityzmu na podlasiu
próbował - przepisać grekokatolików- unitów bezpośrednio na prawosławie
część znaczna bardzo opierała się - w ostateczności różnymi chytrymi sposobami przechodząc na rzymski katolicyzm...
część uległa - przyjmując prawosławie - i to oni - powracali - ale już do rzymskiego katolicyzmu
czyli było to określenie niewytrwałych serwilistów - w obszarze religii
Eksponatów: 1510
rozumiem, że mają być to słowa z gwary, z mowy potocznej ?
Jeżeli tak, to mam następne ...
lamun - czyli ktoś kto czegoś nie rozumie, gdy mu się coś tłumaczy. bardziej dosadnie można to tłumaczyć : głupek :)
ostatnio często spotykane słowo to na bogato, czyli trafić okazję, mieć farta lub kolejne często spotykane w mowie, a wiążące się z nim full wypas
a zna ktoś słowo "zazula"?
ja wiem, że nie wiem co znaczy zazula :))
zazula - kukułka
Eksponatów: 1894
Obój buty. Załóż buty
Spotkałem się z tym w Kujawsko pomorskim.
Eksponatów: 958
I dzisiaj na grzybach koło Łukowa -" znalazłem pięciu prawdziwków".
Na Podkarpaciu słyszałem też określenie ul dotyczące się popularnych Sławojek. Mam nadzieję, że młodsi koledzy wiedzą o jaką wygódkę chodzi, skąd pochodzi nazwa i kiedy powstała.
tzw. On...
zwracanie się bezpośrednie - zwykle w I osobie - zastępowane - III osobą...
niech siądzie...
co mówił?
------------------
efekt unikania "tykania" - pozostałość po szlacheckich niuansach...
Leszek: I niech mama nie mówi "ino".
Matka: Ino jak?
Leszek Ino tylko.
I tekst Leszka: Sie panie częstują.
Niestety nie pamiętam z jakiego regionu pochodził Leszek.
Pyrlandia, zwana również Krainą podziemnych pomarańczy :)) ???
Się - Edward Stachura
recenzja
"Zbiór opowiadań, którego oryginalność polega na kreacji głównego bohatera.
W każdym opowiadaniu pojawia się bowiem bezosobowe i anonimowe Się. Taka kreacja posłużyła Stachurze do konstruowania takich zdań jak: Się patrzy w ogień zwyczajnie naturalnie, się nie tęskni, się nie dyszy w kosmos nieprzenikalnie, się nie lęka się poczytalnie i niepoczytalnie, się nie cierpi w proch ścieralnie, w ruinę, w obłęd obracalnie.
W ten sposób czytelnik odnosi wrażenie, że wszystko robi się samo, bez człowieka. Zabieg ten badacze nazwali ?pułapką się?. Według Stachury wpadają w nią ludzie współcześni, którzy nie potrafią już właściwie przeżywać swojego życia."
się widziało, się spotkało ... ze STEDEM...
- wiecie co się będzie działo :))
Nie chcę przytaczać pewnej reklamy, bo mogę być posądzony o obrazę ........
- sami wiecie kogo :)).
"Wot Paljaki diwnyje lud'je, na łożkach spiat - a krawat' na szejach nosjat"
Eksponatów: 1894
1. Lienka i Mandolinka - Stonka i Biedronka.
2. Mrakodrap - Drapacz chmur.
3.Potapeć - Płetwonurek.
4.Kapota - Maska samochodowa.
5.Ponorka - Łódz podwodna.
6.Vevericka (czasami mówią Drevnij kocur ale to z czeskiego) - Wiewiórka.
7.Lietadlo - Samolot.
8.Frajer - chłopak (narzeczony)
9.Frajerka - dziewczyna (narzeczona)
10.Kokot- ch...:)
vjede vlak
abo vas zavadi, abo vas ożebraczi...