Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.
Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.
poprzedni i następny ale ten poprzedni pokazuje starsze eksponaty a następny młodsze.
Na razie idzie nam rozumowanie ok :)
Ale człowiek czyta z lewej do prawej a przynajmniej na tej półkuli i tutaj poprzedni oznacza ten po prawej a następny ten po lewej i tutaj już mój mózg się gubi.
Jestem przyzwyczajony że ten po lewo jest zawsze poprzednim w kolejności a ten po prawo następnym.
Czyli link poprzedni pokazuje eksponat starszy ale ten po prawej stronie a nastepny ten młodszy ale po lewej.
Kto zrozumiał ręka do budki :)
http://myvimu.com/collection/16
całkowicie przemieszały swoją kolejność. Już pomijam to, że nie są tak, że pierwszy dodany eksponat jest jako pierwszy - bo jest ostatni. Jakoś się do tego przyzwyczaiłem i nawet było mi z tym w miarę dobrze:)). Teraz jest tak, że kolejność jest całkowicie przypadkowa. Siedzę cicho, bo pamiętam, że kiedyś będę mógł sobie te numery stron w książce poukładać jak należy.
Eksponatów: 65
Obecnie najnowsze rzeczy są "najwyżej", czyli pierwsze. Stąd drobne problemy z "poprzedni" / "następny". Ale jest już pewien pomysł na rozwiązanie tego.
Wspomniane przez RWB przemieszanie tej kolekcji mogło nastąpić podczas przenoszenia jej z wersji testowej.
Eksponatów: 438
kolejność - musi być definiowalna - zmienialna... i inaczej być nie może...
koncepcja - uzupełnianie luk - zawsze występuje potrzeba sortowania- zmiany kolejności...
Tylko jak zorganizować technicznie sortowanie dla np. 200 eksponatów w tej samej kolekcji? Coś ala Flickr? Miniaturki i przeciąganie?
Natomiast pozostaje w powietrzu moje pytanie. Czy następny to poprzedni i ten z prawej czy z lewej?
dodano:
11.05.2009,17.09.2009, 18.09.2009
Tak chyba będzie najwygodniej. Osobna podstrona do sortowania eksponatów.
od lewej do prawej
od góry do dołu
następny to ten z prawej...
* Będzie można ustawiać kolejność eksponatów w kolekcji
* Przycisk "Następny >>" będzie prowadził do kolejnego eksponatu (według kolejności)
* Jeśli dojdziemy do końca kolekcji, to przycisk "Następny >>" nie będzie się dezaktywował tak jak teraz, tylko kierował do pierwszego eksponatu. W ten sposób jeśli trafimy w środek kolekcji, będziemy mogli obejrzeć ją całą klikając w ten sam przycisk.
Ale jednocześnie chcemy też pokazywać na stronach Waszych kolekcji rzeczy najnowsze, czyli nowe eksponaty będą lądowały na początku listy.
Czyli jednak jesteś za moją wersją czyli następny to ten z prawej a nie z lewej :) mimo że jest starszy a nie młodszy.
kolekcję skanuję "od początku"
pierwszy skan - pierwszy obiekt kolekcji
w muzeum - ma być jako nr1 - czyli zawsze na topie (1 strony po x pozycji),
zawsze pierwszy (jeżeli rozwiniemy prezentację obrazków w poziomie)- czyli nie może mieć poprzedniego, czyli po nim następny - będzie w prawo
Analogicznie te po lewej są młodsze a po prawej starsze.