Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.
Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.
Eksponatów: 3131
Ostatnio dostałam śliczny znaczek z Łotwy z pięknym Smokiem, którego zadaniem jest pomóc Świętemu Mikołajowi w dostarczeniu prezentów na czas - jak widzimy zanim prezent będzie dostarczony trzeba go jeszcze na grzbiet bestii załadować, a to osobna robota....
Autor znaczka : Ludis Danilāns
Inne znaczki, które bardzo mnie ucieszyły
Smerf - listonosz z Belgii:
150 lat pisma Braille'a
(jeżeli dobrze wyczytałam, znaczek był ważny do 1985 i jeśli to prawda,
wysyłający chyba mi go przykleił na kopertę dla ozdoby)
Bardzo lubię kolorowe koperty; kilka lat temu nierozważnie wyrzuciłam 2 szuflady współczesnych kopert adresowanych do mnie. Strasznie mi smutno teraz z tego powodu....
Jeżeli macie jakieś fajne koperty - szczególnie współczesne, ostatnio otrzymane z ciekawymi znaczkami, podzielcie się tutaj...
Eksponatów: 948
Eksponatów: 958
Eksponatów: 29383
Poza tym jak sadzę, nasi następcy robiąc po nas porządki, te "eksponaty" w pierwszej kolejności oddadzą na makulaturę. Oczywiście moje przemyślenia nie odnoszą się do kopert naprawdę cennych np. ze względu na artystyczne ozdoby, wiek koperty, stempel, niezwykłe miejsce nadania lub osobę adresata czy nadawcy. Ale takie zwykłe to nie.
Eksponatów: 948
Sam posiadam np. pokwitowanie zapłaty (w rublach) za mieszkanie mojego pradziadka z końca XIX wieku. 115 lat temu nie było w nim nic niezwykłego, bez kolorowych obrazków, po prostu druczek odręcznie wypełniony "gęsim" piórem. Teraz ma w jakimś stopniu charakter historyczny i być może kiedyś go pokażę w naszym wirtualnym muzeum.
Trzymając się tej zasady odkładam do szuflady dzisiejszy paragon fiskalny, który otrzymałem w sklepie spożywczym po zakupie 2 kajzerek, 10 dkg żółtego sera i ćwiartki masła, bo kiedyś na pewno będzie zabytkowy. Tylko, czy chcielibyście go już dziś oglądać?
1. ładna, kolorowa kopertka z Rumunii, szczegłólnie ładne gołąbki; nawet na tylnej części znalazło się miejsce do ozdobienia ;)
2.
wreszcie! - na tyle kopert, jakie przychodzą do mnie z USA mało która jest godna uwagi; ta jest fantastyczna - kociaki, psiaki (znaczki zachęcające do adopcji zwierzaków), a także kaczka ....
3.
barwne kopertki z Chin, aj....
4.
Kolorowa Estonia; niestety na poczcie nie szanują znaczków i naklejają na awizowane listy jakieś paskudne karteczki...brrr
Koperty z kolorowymi znaczkami z USA to coraz rzadszy widok...
Hiszpanie też nie grzeszą tu barwami i ślą koperty z przebrzydkimi "pieczątkami"
Tak więc radość jest uzasadniona...
Eksponatów: 1510
strasznie mi to bliskie - można szukać analogii w Zbyszku ...
http://myvimu.com/rankings/exhibit#p37570523 i
http://myvimu.com/rankings/exhibit#p37575123
Czy ktoś pomoże Św. Mikołajowi? tzn. zaspokoi ciekawość.
czy to może eksponaty widoczne w widoku powiadomień ?
http://myvimu.com/panel2
ok 2 dni temu założyłam specjalną "kolekcję" w której umieszczam loga wydawców pocztówek - z czasem mam zamiar ją "odtajnić", ale ponieważ jeszcze teraz prawie nic tam nie ma to nie chcę zaśmiecać portalu. Robię skany znaków firmowych umieszczanych na starych kartkach i wrzucam do"bazy", mam zamiar je opisać i ewentualnie z czasem zidentyfikować, jeżeli taka będzie sposobność. Są to zazwyczaj właśnie te "punkciki" lub "zygzaki" a ponieważ są w kolekcji ukrytej to się nie wyświetlają; nie powinny się także wyświetlać w powiadomieniach, bo jeżeli jest to kolekcja ukryta, to po co....;.
czy to takie esyfloresy widać ? :
Ciekawa jestem czy gdybyśmy razem spróbowali to może by szybciej dało radę taką bazę stworzyć... . Przy skanowaniu kartki wystarczy dokładnie (w dużej rozdzielczości i powiększeniu np. 2 lub 3-krotnym ) zeskanować znaczek - logo firmy i wysłać go do mnie lub zapisać gdzieś w sieci do pobrania (np. picasa, flickr....etc). Nie ma znaczenia czy znamy nazwę producenta - możliwe, że z czasem się uda coś o nim dopisać..