FOTO FORUM
Patronat medialny
Polecamy

LOSOWY EKSPONAT
TERESPOL, Dworzec kolejowy

Funkcja: Kategoria dla pojedynczego eksponatu.

Strony: 1 2
Profil Profesjonalny Moderator Starszy kustosz
2 grudnia 2012
mi się wydaje, że to trochę dublowanie funkcji wystaw. Zamiast tak robić można zbudować wystawę, jednak przyznam, że wystawy w swym obecnym kształcie są bardzo ciężkie w obsłudze i trzeba nad nimi popracować. Moim zdaniem, kolekcja to kolekcja, gdzie eksponaty mogą pomóc przy budowaniu różnych wystaw. Jednym z argumentów przeciwko (tak mi się wydaje - na chwilę obecna) jest niska przydatność takiej funkcji. Wiele osób przy zbieraniu koncentruje się przeważnie na jakimś określonym temacie lub rzeczy np. II Wojna Światowa, znaczki, pocztówki, elementy ubioru, samochodziki, etc. Myśle, że osób które gromadzą różnistości na zasadzie: znaczki, reklamówki przedwojenne, kapsle, muszelki i mundury, nie ma wiele, a jeszcze mniej takich, które chciałoby te kolekcje tak posegregować, aby tworzyć dodatkowe zbiory, których elementem wspólnym jest np dana tematyka. Zamiast przedstawiać w formie dodatkowych kolekcji motywy wspólne pojawiające się na takich przedmiotach, można zbudować Wystawę.

Żeby jeszcze bardziej namieszać ;))) to mi by sie przydało coś na kształt menadżera kolekcji, kolekcji dynamicznych (tworzonych ad hoc wg słow kluczowych zdefiniowanych przez kustosza) ewentualnie drzewa kolekcji, gdzie oprócz dzialów i kolekcji byłyby subkolekcje. W chwili obecnej mam wiele kolekcji poświęconych jednej aktorce, tylko dlatego, że chciałam podzielić pocztówki dodatkowo wg. wydawcy. W istocie to jedna kolekcja i gdybym mogła powrzucać sobie te kolekcje w subkolekcje, a wszystko byłoby przedstawione w panelu bocznym jako rozwijane drzewo kolekcji, to by mi trochę uporządkowało sprawę. Subkolekcje to temat na później, bo sama nie jestem przekonana czy to aby większego zamętu nie wprowadzi. Głośno myślę.
Profil Profesjonalny
2 grudnia 2012
Jeśli dobrze zrozumiałem, to yuppi w pewnym sensie proponuje to samo, o czym pisałem wcześniej. Subkolekcje to więcej możliwości różnicowania (katalogowania) eksponatów wewnątrz kolekcji. I oto chodzi, bo mnie też tych możliwości brakuje.
Natomiast przykład z kolekcją pocztówek poświęconych jednej aktorce, a zarazem podział pocztówek pod katem wydawcy pasuje (tak mi się wydaje) do moich rozważań o możliwości przypisania tego samego eksponatu do kilku kolekcji. Pocztówka z aktorką Marleną D. wydana przez wydawcę X może być pokazana zarówno w kolekcji poświęconej Marlenie D. jak również wydawcy X. W kolekcji Marleny będą tylko pocztówki jej dotyczące, ale rożnych wydawców. Natomiast w kolekcji wydawcy X będą pocztówki tylko jego nakładu, ale poświęcone różnym aktorom.
Dodaj komentarz
Strony: 1 2

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.

Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.