FOTO FORUM
Patronat medialny
Polecamy

 

LOSOWY EKSPONAT
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze
Schronisko w Zielonej Górze

Porządki szkodzą

Strony: 1 2 3
28 grudnia 2012
dodawanie zdjec z dysku dziala, ale..
trza kliknac w cokolwiek innego (np zdjecia z linku, schowek) zeby uaktywnilo sie pole dodaj zdjecia..
Profil Profesjonalny Starszy kustosz
28 grudnia 2012
tak było poprzednio
teraz "nie działa"
chrome aktualizowane
29 grudnia 2012


u mnie dziala , chrome itp definitywnie niaktualizowane..
Profil Profesjonalny Starszy kustosz
29 grudnia 2012

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/04/photogalleries/giant-crystals-cave/
działa
Profil Profesjonalny
30 grudnia 2012
A ja mam problemy z edycją eksponatów (tzn dodaniem nowych fotek)......również z dodawaniem nowych.
Profil Profesjonalny
1 stycznia 2013
Z samym dodawaniem fotek do opisu eksponatu nie mam kłopotów, ale rzadko się zdarza, żeby przy dodawaniu kilku fotek na raz, pojawiały się one w ustalonej wcześniej kolejności. Trzeba tę kolejność zmieniać po wyświetleniu się miniaturek. Drobiazg, ale trochę denerwujący. Do siego Roku!!
Profil Profesjonalny Moderator Starszy kustosz
1 stycznia 2013
lista życzeń do Świętego Mikołaja 2012 dawno zamknięta, teraz więc nieoficjalnie otwieram nową na 2013 ;)
Z doświadczenia wiem, że kto się nie przypomina, kto w brzuchu dziury nie wierci, ten nie ma, więc ja przypominam ze swojej listy życzeń :
- karty katalogowe - apgrejt
- wystawy - apgrejt
optymistycznie, noworocznie......

kto chce, niech dopisuje swoje widzimisie......albo wysyła tajniaki do admina ;)
Profil Profesjonalny
2 stycznia 2013
Ja chcę:
1. Bardziej rozbudowanego podziału zbiorów (dział - kolekcja, to za mało). Przydałaby się możliwość dalszego segregowania eksponatów wewnątrz kolekcji. Coś na wzór "drzewa" folderów w Eksploratorze Windows, które można rozbudowywać w poziomie i pionie w nieskończoność.
2. Możliwości przypisywania konkretnego eksponatu do różnych kolekcji, np. tę samą monetę z wizerunkiem sierotki Marysi zobaczymy zarówno oglądając kolekcję monet, jak również kolekcję poświęconą bajkom.
3.a. W opisie eksponatu przydałaby się możliwość wytłuszczenia, podkreślenia, zapisania kursywą tekstu. Ot, tak jak przy pisaniu tego postu.
3.b. A może również dodać przycisk "Podgląd"?
4. Chciałbym mieć możliwość wyłączenia powiadamiania lubiących moje muzeum o zmianach jakie robię w opisie eksponatów. Na razie tylko oni sami mogą to zrobić, ale jak nie zrobią, to gdy wykonam jakąś zmianę na dużej liczbie eksponatów (np. zmianę znaku wodnego na zdjęciach), to tylko ich zdenerwuję, bo zawracam im głowę nieistotną dla nich sprawą.
Więcej grzechów nie pamiętam, jak sobie przypomnę, to dopiszę.
Profil Profesjonalny
2 stycznia 2013
A ja się podpiszę pod prośbą tomator'a - jak dla mnie bardzo konkretna.
Profil Profesjonalny Moderator
3 stycznia 2013
To ja pozwolę sobie odpowiedzieć :)

Yuppi:

1. tak jest na liście zadań
2. to jest duża zmiana, wystawy zmienią swoje oblicze ale najpierw chcielibyśmy wspólnie wypracować jakiś plan. Musimy powrocic do rozwazenia pierwotnej koncepcji ktora skonsultujemy z naszymi uzytkownikami.

Tomator:

1. Obawy rosną wraz ze skomplikowaniem struktury przypisywania eksponatów, problemem nie jest ich przypisywanie ale później prezentacja i ścieżki dostępu

2. taka struktura byla rozwazana na samym poczatku tworzenia muzeum, natomiast balismy sie ze ogladajacy zraza sie przegladajac i widzac wiele powtarzajacych sie eksponatow przypisanych do kategorii ktore nawet tylko lekko zahaczaja

3a. mysle ze mozemy wprowadzic taka opcje

3b. tu musze podpytac naszego Artura

4. skomplikowany temat ale moze po prostu powinnismy wykluczyc pewne aktywnosci z powiadomien czyli np. beda wysylane tylko powiadomienia dotyczace zmiany opisow eksponatu lub dodania zdjecia. Czyli skupimy sie na faktycznym powiadomieniu o edycji a nie bedziemy zalewali wszystkich info o drobnostkach

Kired:

Ale pod ktorymi punktami sie najbardziej podpisujesz? :)
Profil Profesjonalny Starszy kustosz
3 stycznia 2013
To jeszcze ja... bo dziś nie prosiłem:)))
Cały czas, nieustannie, mimo kilku próśb w tej sprawie brak mi możliwości kasowania pojedynczo eksponatów które widzę w powiadomieniach.... jeśli jakiś kustosz z ulubionych doda jednorazowo więcej niż 9 to zaczynają się schody... no jeśli doda 10-15 to jeszcze, ale jak doda 20-30 to praktycznie mrówcza praca i liczenie okienek, żeby wszystkie zobaczyć...
Profil Profesjonalny
3 stycznia 2013
Kiredowi dziękuję za poparcie, tomka112 popieram.
Zaś bocianowi dziękuję za niezwłoczną reakcję na nasze postulaty. Parafrazując znaną reklamę telewizyjną - "Tak powinno być w każdym serwisie internetowym".
A teraz do rzeczy:
1. Nie sądziłem, że zwiększenie ilości poziomów katalogowania zbiorów jest skomplikowaną sprawą. Przecież każdy program (są ich dziesiątki, a może i setki) do katalogowania zdjęć (np. IrfanViev, Ashampoo Photo Commander, ACDSee, ArcSoft PhotoImpression, FastStone Image Viewer) ma opcję w rodzaju "Utwórz podkatalog", w którym można utworzyć kolejny podkatalog itd. Wiem, że pojedyncze zdjęcie to nie to samo co eksponat będący zespołem kilku zdjęć z opisem, ale skoro udało się wprowadzić podział działów na kolekcje zawierające eksponaty, to dlaczego nie miałoby się udać grupowanie eksponatów we wewnątrz kolekcji?
2. Najpierw trzeba uporządkować kategorie. Wywalić powtarzające się lub bardzo podobne, za to dodać takie których nie ma, ale logika podpowiada, że być powinny. Przeglądając "drzewo" katalogów powstałe do tej pory (przy współudziale użytkowników serwisu), można z grubsza określić czego w nim brakuje, a co może być jeszcze potrzebne. Wtedy obawy "że oglądający zrażą się przeglądając i widząc wiele powtarzających się eksponatów przypisanych do kategorii które nawet tylko lekko zahaczają" nie będą aktualne. Oczywiście nie należy rezygnować z opcji tworzenia nowych kategorii. Trzeba tylko co pewien czas robić przegląd i porządek, ponieważ inwencja użytkowników jest nieokiełzana (przyznaję bez bicia - ja też się do tego przyczyniłem).
Ale, ale! Przecież mnie nie chodziło o możliwość przypisania eksponatu do różnych kategorii, tylko do różnych kolekcji. Tak więc bocianie Twoja odpowiedź nie jest satysfakcjonująca.
3a i 3b. Cieszę się, że proponowane zmiany zostały uznane za interesujące i możliwe do przeprowadzenia.
Odnośnie 3b i "podpytywania naszego Artura", to myślę, że skoro przycisk "Podgląd" działa przy postach, to dlaczego nie miałoby działać przy opisie eksponatu? Bo mnie nie chodzi o podgląd całej strony ze zdjęciami włącznie, tylko o podgląd opisu po zastosowaniu "upiększeń" w rodzaju pogrubienia, kursywy, większej czcionki, wypunktowania lub numerowania itp. Poza tym oglądając swoje "dzieło" w wersji "do druku" łatwiej wyłapać błędy, literówki, głupoty lub np. ocenić i poprawić stylistykę opisu.
Dodam jeszcze, że warto byłoby odnieść omawiane możliwości także do innych opisów, np. kolekcji i działów.
4. Jeśli moja propozycja jest trudna do wykonania lub zbyt daleko idąca, to skromniejsze rozwiązanie bociana też mnie cieszy. Tym bardziej, że tomek112 zgłaszając swoja sugestię wszedł niejako w mój temat: opisał co się dzieje, gdy ktoś wprowadzi wiele nowych eksponatów. Ale o ile nowe warto zobaczyć nawet wtedy, gdy jest to kłopotliwe, to oglądanie 100 starych w których kustosz wprowadził jakieś nieistotne zmiany formalne, albo poprawił powtarzający się podczas kopiowania opisu błąd ortograficzny zauważony po niewczasie - to jest wkurzające i budzące podejrzenia, że jest to tylko próba zwrócenia uwagi na swoje muzeum. Dlatego nadal postuluję możliwość wyłączenia przez kustosza powiadomień o dokonanych zmianach, także w opisie eksponatu.
Krótko mówiąc: jeśli kustosz nie ma ochoty powiadamiać całego świata o zmianach w swoim muzeum, to trzeba mu to umożliwić. Jego strata.
Uf, dobranoc.
Profil Profesjonalny Moderator
4 stycznia 2013
To teraz znowu ja.

1. Ale jak rozumiem ta opcja rozbudowanego drzewka ma dotyczyć publicznej prezentacji eksponatów? Jeżeli tak to pamiętajmy że z tego rozwiązania będą korzystali wszyscy i może im to sprawić kłopot.

2. Tak mój błąd, miałem cały czas na myśli przypisanie eksponatu do różnych kolekcji.

3b. Jest to możliwe, oczywiście ale podpytanie Artura ma za zadnie określenie możliwych terminów i poziomu trudności. Jak w każdej firmie musimy mieć harmonogram prac i z tego się rozliczać. Szykujemy niespodziankę ale to jeszcze potrwa.

4. Omówię sprawę z Arturem naszym guru programistycznym.

Tomek112:

Tak zapytam Artura :) o ten temat.



Jeszcze kwestia porządku lub nie w kategoriach.

Jak wiecie lub nie ale kategorie miały działać w sposób automatyczny. Poświęciliśmy na to sporo czasu, system miał być wyłączony tak długo aż osiągniemy około 100tys eksponatów. Jakiekolwiek działanie automatu nie miało sensu przy małej ilości kategorii i eksponatów. Zasada automatu na pozór jest prosta, sprawdza on całą strukturę poniżej 2 zagłębienia szukając kategorii z przypiętą ilością kolekcji poniżej wyznaczonego poziomu, jeżeli stwierdzi że po utworzeniu nowej kategorii przez dłuższy okres czasu nikt do niej nic nie przypiął to automatycznie przesuwa kolekcje piętro wyżej usuwając tą kategorię tak długo aż spotka się w jednej nadrzędnej wymagane minimum. To bardzo uproszczony opis.
Nie wiemy czy to dobre rozwiązanie czy złe. Wiemy że ręczne zarządzanie z góry kategoriami jest złe. Nie mamy takiej wiedzy aby stwierdzić czy szczegółowe kategorie są prawidłowe, usuwając je narażamy się naszym użytkownikom gdyż według nich to co stworzyli może mieć sens. I nie mówi tu o prostych błędach.

Dlatego też możliwe jest przypinanie kolekcji do 5 kategorii bo nie wiemy czy bardziej prawidłowa jest struktura
porcelana -> zastawa -> sobieski czy sobieski -> zastawa -> porcelana
4 stycznia 2013
Ja się chciałem poskarżyć, że nie mogę zmienić miniatury w kolekcjach. Wszystko przebiega zgodnie z planem i nawet dostaję informację, że miniaturka została zmieniona, ale jest wciąż taka sama.
Kustosz Profil Profesjonalny Starszy kustosz
4 stycznia 2013
To nie działa już od dość dawna,żeby zmienić zdjęcie trzeba je dodać np. tak jak ja z Picasy,te z kolekcji nie wejdą.
Profil Profesjonalny Starszy kustosz
4 stycznia 2013
Z kolekcji wejdą ale trzeba najpierw usunąć miniaturę a potem dodać... dziś to robiłem.
Kustosz Profil Profesjonalny Starszy kustosz
4 stycznia 2013
Faktycznie,weszło i to bez usuwania wcześniejszego...znaczy się naprawione...
Profil Profesjonalny Moderator
4 stycznia 2013
Predzej to sprawa keszowania zdjec z serwisu.
Profil Profesjonalny
5 stycznia 2013
1. Jaki kłopot? Chyba tylko techniczny, bo to, że w dziale pocztówek chcę mieć kilka kolekcji, a wśród nich np. kolekcję "Pocztówki tematyczne" podzieloną na szereg podkolekcji poświęconych różnym tematom - to ma być kłopotliwe? Dla kogo?
Jak ktoś ma łącznie 100 czy 200 eksponatów, lub nawet więcej ale monotematycznych, to obejdzie się bez "głębszego" podziału. Ale przy tysiącach eksponatów, do tego wielotematycznych, to aby je skatalogować w jakiś przejrzysty sposób umożliwiający odnalezienie konkretnego - musi być możliwość grupowania wielostopniowego. W chwili obecnej aby temu jakoś zaradzić trzeba mnożyć działy. Ja np. działów z pocztówkami mam aż 6 (na razie). A powinien być tylko jeden, ale za to z kolekcjami wewnątrz których można tworzyć podkolekcje dzielące się na... itd.
2. No dobrze, bocian mając na myśli kolekcję użył słowa kategoria, czyli tzw. przejęzyczenie. Ale mimo wszystko nie przekonuje mnie argument, że źle będzie gdy oglądający zobaczy ten sam eksponat w różnych kolekcjach. Ta sama moneta (10 zł z Tadeuszem Kościuszką) może być w kolekcji Monety PRL-u, oraz w kolekcji Tadeusz Kościuszko, w której będą najróżniejsze eksponaty (monety, medale, książki, grafiki, obrazy itp.) związane z Kościuszką. I co w tym złego? Numizmatyk obejrzy kolekcję monet, a historyk zainteresowany Insurekcją kolekcję poświęconą Kościuszce.
3. Sprawę można uznać za możliwą do realizacji, tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość, czy tak?
4. Czekam co powie guru, ale rozumiem, że przekonałem do takiego rozwiązania, a przeszkodą w jego realizacji mogą być tylko względy techniczne.
5. Jeszcze sobie przypomniałem jedno stare życzenie: możliwość zgrania zasobów swojego muzeum na swój komputer. Tak na wszelki wypadek, gdyby serwer MYVIMU padł, albo z jakiś powodów muzeum postanowiło zakończyć swoją działalność (tfu,tfu - wypluń te słowa).
Profil Profesjonalny
8 stycznia 2013
BRAWO włodarze naszego muzeum!!! Właśnie '"odkryłem" nową funkcję, tj. możliwość zmiany kolejności działów. Już kiedyś o tym pisałem, że przydałaby się taka funkcja, a teraz "słowo ciałem się stało". Dziękuję i liczę, że inne moje pomysły też uda się zrealizować.
Profil Profesjonalny Moderator
9 stycznia 2013
No to znowu ja, niestety muszę odpisywać "skokowo" w zależności od pracy i tego gdzie mnie rzuci.

Kwestia możliwości dodania kursywy, pogrubień, itp. tak dodamy ta opcję jednocześnie załatwiając sprawę podglądu.

Sprawa zbędnych powiadomień - sprawa weszła do listy zadań, na razie koncepcyjnie. Faktycznie nie chcemy bombardować użytkowników zbędnymi powiadomieniami. Chcemy opracować sposób zmiany progu po jakim system uzna że warto wysłać powiadomienie.

Teraz kwestia możliwości pobrania swojej kolekcji na dysk lokalnie. Albo przygotujemy taka opcję albo poczekamy na uruchomienie Programu Kolekcjonera. Darmowy program dostępny na Windowsa, MacOSX oraz Linuxa będący "przedłużeniem" MyViMu. Czyli po instalacji każdy może lokalnie u siebie zarządzać swoimi kolekcjami, archiwizować je, robić prezentacje. Oraz zsynchronizować ze swoim kontem na MyViMu.
Ale tutaj sugeruję cierpliwość, zaawansowanie prac to około 10%. Powstał bardzo wstępny prototyp programu, pracujemy nad API dla MyViMu. Program prosty a jego możliwości będą wzbogacane w miarę czasu.

Również w MyViMu zmieni się sposób wyszukiwania, będzie można wyszukiwać nie tylko po słowie kluczu ale większości pól z własciwości eksponatu. Stan zaawansowania 80%, Ale proszę o czas i cierpliwość gdyż aktualnie musimy oddać API aby inny programista mógł działał czy naszym Programie Kolekcjonera.

A o resztę po prostu nas męczcie :) Jeżeli uda nam się to jakoś poukładać według kolejności to zawsze odpowiemy na propozycje.
Profil Profesjonalny
9 stycznia 2013
Dzięki Bocianowi za informacje. To, że z opóźnieniem? - Nic nie szkodzi. Przecież rozumiemy, że na MyViMu świat się nie kończy. Najważniejsze, że mamy poczucie, iż nasze uwagi są czytane, analizowane i w miarę możliwości spełniane.
Ciekaw jestem, czy ktoś zauważył tą nową możliwość zmiany kolejności działów, bo mnie ona bardzo ucieszyła, ale innych chyba o wiele mniej, bo jakoś zachwytów nie słyszę. Więc apeluję: pochwalcie Bociana i jego kolegów za pracę nad zrobieniem z muzeum ideału, bo to doda im skrzydeł, a nam ułatwi "życie".
Profil Profesjonalny Moderator
11 stycznia 2013
Naszym "problemem" który już zauważyliśmy jest to że daliśmy użytkownikom bardzo dużo dodatkowych opcji w MyViMu ale... większość o nich nie wie bo nie zrobiliśmy ani opisów ani przykładów, screenów, itp.

I osoba która wchodzi po raz pierwszy na serwis nawet nie wie o statystykach, kartach katalogowych, konfiguracji, znakach wodnych, itp.

Ba, wielu naszych stałych użytkowników nie dotarło do wielu opcji :)
Profil Profesjonalny Starszy kustosz
11 stycznia 2013
1. U mnie - Upload fotografii do forum - rzadko kiedy "działa" - czyli skrypt otwarcia lokalnego katalogu
i jest to deprymujące - bo analogiczny skrypt - przy dodawaniu fotek eksponatu - jest pewny...
------
a to przecież podstawowa funkcjonalność - a nie wodotrysk

2. domyślną datę "szczegółów" - proponuję ustalić na "bieżącą" - a nie na "ostatni zakończony dzień"
http://myvimu.com/panel2/stats/details?date=2013-01-10

3. Linia czasowa - nie dokończona...
eksponat http://myvimu.com/exhibit/13764717-obol?ref=1023

by go "zobaczyć" na linii czasowej przy pomocy interfejsu - trzeba tak się spocić - że zwykle user rezygnuje
a nawet jak dotrze http://myvimu.com/timeline#-400 - to zobaczy , że go nie ma tam...
bo te - eksponaty które mają przypisaną datę powstania "Od - Do" nie są umieszczane na linii...
ani przy dacie "od" http://myvimu.com/timeline#-400
ani przy dacie "do" http://myvimu.com/timeline#-350
ani przy "średniej arytmetycznej" http://myvimu.com/timeline#-375

A nawet gdyby się pojawiły:
- trudno dotrzeć do "sąsiednich" - występujących na linii - z powodu przeglądania z poskokiem co "6 lat" obszarów czasowych (luk) rzędu setek lat...

Jak można domniemywać - wygenerowanie "nowego okna - (adres http://myvimu.com/timeline#(DATA POWSTANIA EKSPONATU))" podniesie atrakcyjność
ale dodanie funkcji przy eksponacie "zobacz na linii czasowej" - ma sens - jeżeli obok żądanego eksponatu zobaczymy najbliższe występujące w MyViMu - a nie puste pola
Profil Profesjonalny Moderator
11 stycznia 2013
I wlasnie od tego jest na gorze link, zglos blad. Predzej to dotrze do programsity i uzupelnione o dodatkowe informacje niz przez forum.
Strony: 1 2 3

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.

Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.