Ta witryna korzysta z plików cookies w celu dostosowania zawartości do preferencji użytkownika oraz tworzenia anonimowych statystyk, również przy użyciu usługi Google Analytics. Kliknięcie "Tak, zgadzam się" lub dalsze korzystanie z serwisu bez wybrania żadnej z opcji oznacza akceptację cookies i przetwarzania danych zbieranych automatycznie, zgodnie z Regulaminem.
Kliknij tutaj, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wykorzystaniu danych zbieranych automatycznie.
Eksponatów: 311
Eksponatów: 1510
Pytanie do banknociarzy.
Znacie jakiś bezawaryjny sposób na wyprostowanie banknotu ?
http://myvimu.com/exhibit/1751717-20-zlotych-1948-rok
Eksperymentowałem kiedyś na kiepskich stanach stówek z Waryńskim. Na banknot kładłem koc lub inny materiał i przejechałem żelazkiem z niewielką temp., niby prostowało ale tutaj nie chcę ryzykować, dlatego czekam na pomysły ;)
Eksponatów: 667
Ja osobiście nie zbieram PRLu (jeszcze ;) ) ale coś tam się pozyskało w między czasie..... no i przegapiło za małe pieniądze... ;)
Co do banknotów PRL to dla mnie są ciekawe, a teraz staram się uzupełnić serię 48 roku, na razie są dwa :).
Dobra, tej 20 dam spokój.
Eksponatów: 954
A wkładanie do książki nie wiem czy jest aż tak dobrym pomysłem poprawiającym prezencję banknotu..... ślady po złamaniach i tak pozostaną.
Eksponatów: 105
rekawiczki, peseta, kilka paskow papieru i delikatnie rozprostowywac i wsadzic w koszulke...
w ciagu jakiegos czasu sie ulezy ale pod swiatlo bedzie widac wszelkie zalamania
praktyk pod tytulem prasowanie, pranie itd nie polecam - sporo takich walkow na allegro przechodzi :(
a tak w kalserze w ciagu kilku miesiecy bedzie jako tako wygladac
Wyciągnąłem 20 po jakimś czasie z klaseru i główne zgięcie się "rozłożyło", wiadomo że ślady po zgięciu są ale banknot jest ogólnie prosty.
Kired, trzabyło brać !!